L’acne és una condició de la pell que es manifesta amb l’aparició de granets, punts negres i altres lesions cutànies. Més enllà del seu impacte estètic, les seves arrels són molt més profundes. És el reflex d’un conflicte intern que afecta no només la salut de la pell, sinó també la confiança dels qui ho pateixen.
Per què apareix l’acne? La microbiota de la pell té la resposta
Existeixen múltiples factors que poden contribuir al desenvolupament de l’acne, però en els últims anys s’ha descobert una nova i crucial causa de la seva aparició: el desequilibri de la microbiota cutània.
Saps què és la microbiota?
És el conjunt de microorganismes que habiten en el nostre cos (bacteris, virus i fongs, entre d’altres). Aquests conviuen en equilibrar entre ells i amb les nostres cèl·lules i tenen un paper fonamental en la nostra salut i benestar.
La pell també té el seu propi ecosistema
La nostra pell també alberga la seva pròpia microbiota, composta en gran part per bacteris. La microbiota cutània actua com a barrera protectora contra agents externs, regula la humitat de la pell i manté el seu pH en nivells saludables.
Quan la microbiota està en equilibri?. En condicions normals, la microbiota de la pell es manté en un estat d’equilibri natural, fet que és crucial per mantenir la nostra salut cutània, ja que ens protegeix i prevé possibles problemes com l’acne.
Quan es trenca l’equilibri?. De vegades, factors com els canvis hormonals o l’estrès alteren l’equilibri de la microbiota de la pell. En el cas de l’acne, bacteris com Cutibacterium acnes, que normalment són beneficiosos per a nosaltres, troben en l’excés de greix i la falta d’oxigen l’ambient ideal per multiplicar-se sense control, generant així un desequilibri en la microbiota. Això és el que anomenem disbiosi.
Quins factors afavoreixen el desequilibri en la microbiota de la pell amb tendència acneica?
- Canvis hormonals: Durant l’adolescència, el cicle menstrual, l’embaràs o la perimenopausa, l’augment de greix a la pell crea l’ambient ideal perquè Cutibacterium acnes proliferi, ja que el greix és el seu aliment favorit.
- Alimentació: Una dieta rica en greixos i sucres també pot influir en la producció de greix a la pell i propiciar el creixement bacterià.
- Estrès: Alliberen una sèrie d’hormones, com el cortisol, que poden augmentar la producció de greix i debilitar el sistema immunològic.
- Predisposició genètica: La predisposició genètica vinculada a una major producció d’andrògens pot afavorir la producció de sèu.
- Factors ambientals: La contaminació i altres agents externs poden alterar la microbiota, fomentant el descontrol bacterià i la inflamació.
- Ús de productes agressius: Danyen la barrera cutània i eliminen microorganismes beneficiosos, desequilibrant la microbiota de la pell.
Les bacteris parlen entre elles… i causen l’acne
Quorum sensing, el llenguatge propi de les bacteris. Tal com fan altres éssers vius, les bacteris de la nostra microbiota cutània també es comuniquen entre elles per organitzar-se i actuar en grup. I per això, utilitzen un llenguatge propi que es diu quorum sensing.
La unió fa la força! Les bacteris comuniquen i es coordinen entre elles. Quan l’equilibri de la microbiota es trenca i Cutibacterium acnes es reprodueix sense control, aquestes bacteris utilitzen el quorum sensing al seu favor. Es envien senyals per saber quantes són i, al detectar que són suficients, es coordinen per actuar en equip.
El resultat de la comunicació bacteriana: els signes visibles de l’acne. Un cop organitzades i unides, les bacteris posen en marxa accions perjudicials per a nosaltres, que acaben produint els signes de l’acne: granets, excés de greix, rojes i inflamació, amb un origen que va mes enllà de la superfície
10 Consells per combatre l’acne
- Si tens acne greu, més enllà d’imperfeccions lleus a la cara, no dubtis a anar al teu metge de capçalera per rebre atenció sanitària.
- Si acabes de ser mare, pots patir acne! El primer que has de fer és consultar amb el teu metge o farmacèutic per evitar errors o productes antiacne que podrien perjudicar la salut del teu nadó.
- Sigues conscient dels factors ambientals que poden afectar la teva pell i fes alguna cosa: protegeix la teva pell del sol cada matí, neteja la teva pell en profunditat cada nit per eliminar qualsevol resta de contaminació.
- Si tens molts grans a la mandíbula o a les galtes, tingues en compte que és hormonal. Així que consulta amb el teu dermatòleg perquè et recomani un tractament adequat.
- Prenent Kitava (l’únic lloc del món on no existeix l’acne) com a inspiració, redueix l’estrès tant com puguis, i inclou fruites i verdures a la teva dieta.
- Per prevenir l’aparició de cicatrius, evita treure les espineles.
- En cas d’inflamació al voltant dels comedons, no t’oblidis de la protecció solar per evitar pigmentacions.
- Abans i després del teu període, opta per productes hidratants amb agents suavitzants.
- Opta per productes de base aquosa per evitar un excés de sèu i obstruir els porus.
- Pregunta al teu farmacèutic per una neteja de porus en profunditat. Aquesta neteja professional no danyarà la barrera cutània.